Adójóváírás

Adójóváírás 2014 / 2015

adojovairasAz adójóváírás 2014 / 2015 évre vonatkozóan egyelőre egyértelműnek látszik, azaz várhatóan nem lesz rá lehetőség. Miért is volt fontos, és bizonyos fokig miért fontos kérdés az adójóváírás lehetősége? Nem árulunk el titkot, hogy jellemzően alulfizetettek a dolgozók, illetve, hogy a baj ne járjon egyedül, még az elvonások mértéke is az egyik legmagasabb az Unión belül. Nyilván így nem csodálkozhatunk azon, hogy a magyar állampolgárok többsége közel van a szegénységi küszöbhöz, és reménye sincs arra, hogy olyan szintű életet élhessen, mint nyugati társai. Nyilvánvaló, hogy azért a helyzet nem ilyen egyszerű, mint ahogyan a megoldás sem az.


A mindenkori kormányok mind próbálkoztak azzal, hogy különféle kedvezmények nyújtásával segítsenek a magyar dolgozóknak, de a próbálkozások zöme alig érzékelhető változást jelentett csak az érintettek életében. Amelyik lehetőség pedig komoly segítséget nyújthatott volna, az vagy csak egy viszonylag szűk rétegnek volt elérhető, vagy ha elérhető is volt, akkor magának a jogosultnak a helyzete nem tette lehetővé a teljes kedvezmény felhasználását. Elég, ha a családi adókedvezményre gondolunk, amely igazából a 3 és több gyermekes családok számára jelenthetne nagy segítséget, de mivel annak kihasználhatósága nagyban függ a család jövedelmétől, így rendszerint a nekik járó adókedvezmény kis részét tudják csak kihasználni.

Nézzük meg, most akkor az adójóváírás intézményét, és próbáljuk megválaszolni, hogy lesz-e igénybe vehet adójóváírás 2014 2015-ben? Az adójóváírás, azoknak a kis jövedelemmel rendelkező munkavállalók megsegítése miatt lett életre hívva, akiket a leginkább sújtott a 2010-től bevezetett szuperbruttósítás, illetve a gazdasági válság egyéb következményei. Jellemzően azok a munkavállalók élhettek a maximális adójóváírással, akiknek az éves jövedelme nem haladta meg a 2 millió 750 ezer Ft-ot. Amennyiben meghaladta, akkor az adójóváírás mértéke fokozatosan csökkentésre került, amíg el nem érte a munkavállaló jövedelme az éves 3 millió 960 ezer Ft-ot, amikor az adójóváírás mértéke nullára csökkent. Az adójóváírás összege hónaponként nem haladhatta meg a 12.100 Ft-ot, ami éves szinten 145.200 Ft-nak felelt meg.


Az 1995. évi CXVII. törvény módosítása azonban 2012-től megszüntette az adójóváírás lehetőségét, aminek következtében nagyon sok érintettnek kevesebb lett a havi jövedelme, annak ellenére, hogy kivezetésre a szuperbruttósítás, és a félszuperbruttósítás is, és nem mellékesen a minimálbér is jelentősen meg lett emelve. Visszatérve címünkhöz, hogy az adójóváírás 2014 2015-ben létező lehetőség lesz-e megint, sajnos azt kell mondanunk, hogy nem, mert maga az egykulcsos adórendszer is gátolj, annak technikai megvalósítását.

 

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu