Előrehozott öregségi nyugdíj és korkedvezményes nyugdíj


elorehozott_oregsegi_korkedvezmenyes_nyugdij.jpgAnyugdíjak területén bekövetkezett változások a társadalom széles réteget érintették, illetve hosszabb távon lényegében minden magyar állampolgárt érinteni fognak. A nyugdíjreform, egy szükségszerű, elkerülhetetlen változás volt, amely természetesen még nincs befejezve, mert egyrészt olyan összetett, másrészt társadalmilag érzékeny területet érint, amelyek következtében az új törvényt, csak évek folyamatos munkájával, illetve tartalom folyamatos formálásával lehet úgy alkalmazni, hogy az megfeleljen korunk kihívásainak, illetve az aktuális társadalmi, gazdasági környezet elvárásainak. Köztudott, hogy a nyugdíjreformot egyrészt a társadalomban zajló folyamatok, másrészt a gazdasági, illetve finanszírozási nehézségek hívták életre.

Az elöregedett társadalom a világ több országában is nagy nehézségeket okoz. Egyre csökken azoknak a száma, akik aktívak, azaz részt vesznek a javak, értékek termelésében, ugyanakkor egyre nő az inaktívak száma, akik igénylik az ellátást, ráadásul az elvárt életszínvonal biztosítása mellett. Ez azt jelenti, hogy az államnak gondoskodnia kell arról, hogy a nyugdíjak reálértéke megmaradjon. Természetesen mindez a központi költségvetést olyan mértékben terheli meg, hogy a finanszírozás csak úgy oldható meg, hogy az állam kénytelen hiteleket felvenni a különböző nemzetközi intézményektől, mint például a Világbanktól, ami az állam eladósodottságát növeli, amely egy megállítandó folyamat. Ez azt jelenti, hogy hitelekből nem lehet finanszírozni a nyugdíjakat, hanem más, belső, szervezeti megoldást kell találni. Ezt a célt szolgálja a nyugdíjreform.

A nyugdíjreform hazánkban is több fronton is harcot kezdett a negatív folyamatok ellen. Megemelték a nyugdíjkorhatárt, megszüntették a különféle jogcímeken kapott nyugdíjakat, változott a nyugdíj kiszámolásának a módszere is, és még folytathatnánk. A megszüntetett ellátások között megtalálhatjuk az előrehozott nyugdíjazást, a csökkentett előrehozott nyugdíjazást, és a korkedvezményes nyugdíjazást is. Mind a háromra igaz, hogy 2012. január 01-től már nem lehet ilyen ellátást igényelni, illetve nem is állapítható meg ilyen. Alaphelyzetben nyugdíj típusú ellátásban csak akkor részesedhet valaki, ha betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Tehát olyan, mint előrehozott öregségi nyugdíj 2014 2015 és korkedvezményes nyugdíj 2014 2015-ben már nem létező ellátások. Természetesen 2014 2015-re nézve is lesznek várhatóan továbblépések a reform folytatásának az irányába. Utoljára azok a férfiak élhettek az előrehozott öregségi nyugdíj lehetőségével, akik 1950-ben születtek, és betöltötték a 60. életévüket, illetve rendelkeztek legalább 40 év szolgálati idővel. Abban az esetben, ha nem volt meg a 40 év szolgálati idő, akkor csökkentett előrehozott nyugdíjban részesedhettek, de itt is csak abban az esetben, ha legalább 37 év szolgálati idejük legalább megvolt.

Azok a férfiak pedig, akik 1951-ben születtek, már csak csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjban részesülhettek, amennyiben meg volt a legalább 37 év szolgálati idejük. Azt ezt követő években születet férfiak már egyik ellátást sem vehetik igénybe, csakis teljes öregségi nyugdíjban részesülhetnek 65 éves korukban. Nők esetében tovább lehetett igényelni az előrehozott öregségi nyugdíjat, amikor a teljes öregségi nyugdíjra jogosultak lettek. Azok a nők, akik 1950, 1951, 1952, és 1953-ban születtek, vehették még igénybe ezt az ellátást. Az ő esetükben is csak akkor vehették ezt az ellátást igénybe, ha megvolt a legalább 40 év szolgálati idejük. Nők esetében is, ha nem rendelkeznek 40 év szolgálati idővel, de legalább 37 évvel igen, akkor csökkentett előrehozott ellátásra voltak jogosultak. Nők esetében csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjban részesülhetnek azok a hölgyek, akik 1954-ben, 1955-ben, 1956-ban, 1957-ben, és végül 1958-ban születtek. Az első négy esetben 3 évvel a számukra előírt öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt, az utolsó esetben pedig 2,5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt élhetnek ezzel az ellátással. A csökkentés mértéke max. 8,4 % lehet. Követelmény ezekben az esetekben is, hogy minimum 37 év szolgálati idővel kell rendelkezniük.
 

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu