Gyes ikrek esetén - Tudja meg hogyan és mikor kell igényelnie!


gyes ikrekA gyes, vagy gyermekgondozási segély fontos része azoknak az állami ellátó rendszernek, amelynek a célja, hogy elősegítsék annak megvalósulását, hogy az anya minél tovább otthon tudjon maradni a gyermekével, és így az a lehető legtöbb gondoskodást megkapja. Azért is fontos, hogy a szülők érezzék azt, hogy az államnak, illetve a társadalomnak is fontos az, hogy ők gyermeket vállaljanak, és mindent meg tudjanak tenni azért, hogy a gyermek olyan felnőtté váljon, aki hasznos tagja tud lenni majd a társadalomnak. Természetesen a gyes önmagában nem tudja biztosítani az anya kieső jövedelmét, de más ellátások igénybevételével együtt mát el lehet azon gondolkodni, hogy érdemes-e otthon maradni a gyermekkel. Ismerkedjünk meg most azzal az esettel, amely arra vonatkozik, hogy, hogyan, kinek, mikor és meddig jár a gyes ikrek után.


Hogyan jár a gyes ikrek után? A gyesre az igénylést több helyen is be lehet nyújtani, mint például a Magyar Államkincstár lakcím szerinti kirendeltségén, vagy a Kormányablakoknál, illetve a munkaadónál is, ha működik ott kifizetőhely. A helyesen kitöltött formanyomtatványon kívül csatolni kell a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az igénylő, illetve a gyermek TAJ számát, az igénylő adószámát, esetleges magán-nyugdíjpénztári tagság esetén a belépési nyilatkozatot, a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, illetve egyedi esetekben egyéb okmányokat is. A gyes mértéke ikergyermekek esetén a következőképpen alakul.  Két gyermek esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 200 %-a, három gyermek esetén a 300 %-a, négy gyermek esetén a 400 %-a, öt gyermek esetén az 500 %-a, és végül 6 gyermek esetén a 600 %-a.

Kinek jár a gyes ikrek után? A gyes ikrek esetén is a szülőnek, a nevelőszülőnek, a gyámnak, illetve bizonyos feltételek teljesülése esetén az örökbefogadó szülőnek, és a nagyszülőnek jár, amennyiben a gyermekeket saját háztartásukban nevelik. 

Mikor jár a gyes ikrek után? Egyrészt a fenti feltételek teljesülése esetén illetve a gyermek 1 éves korától. Fontos, hogy amennyiben valaki a gyes mellett munkát vállal, akkor heti 30 órát meg nem haladó munkaidő esetén megkapja a fenti módon, gyermekenként a neki járó gyest, amennyiben meghaladja a munkaidő a heti 30 órát, akkor attól függetlenül, hogy hányas ikrekről van szó, csak egy gyermek után jár a gyes.

Meddig jár a gyes ikrek után? A gyes ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének a végéig vehető igénybe.

 

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu