Jóslatok


joslatokJóslatok 2014 / 2015 évre - Ez várható 2014 / 2015-re? A gazdasági életben és ezzel összefüggésben a tőkepiacot illetően is mindig vannak olyan időszakok, évek, amelyek tekintetében meglepetésekre lehet számítani, és sok esetben ezeket a jóslatokat fel is használják a szakemberek, amikor a következő évi gazdasági terveket készítik elő. Ilyen eset többek között, amikor azt tervezik, hogy miként alakulhat a piac kimenetele, vagy a gazdasági helyzet alapvetően milyen változásokon mehet át. Most tíz pontban taglaljuk ezeket, mégpedig a K&H Alapkezelő részéről közzétett lista alapján, ez tartalmazza a legérdekesebb jóslatokat 2014 / 2015 tekintetében. Ezek alapjaként szolgál, hogy várhatóan nemzetközi szinten a 214-es év piaci trendjét és ezzel érthető módon az árfolyamok alakulását az amerikai pénznyomda leállása fogja majd tetemes mértékben befolyásolni. A hazai gazdaságra a fellendülés némi emelkedése lesz tapasztalható a jóslatok szerint, de ezzel együtt a forint további gyengülésére lehet számítani. A magyar pénzpiacra jellemző lesz várhatóan az év elején lejjebb eső, de a későbbiekben újra megemelkedő kamatmérték, mely körülmények nagymértékben lesznek kihatással a befektetők lépéseire.


Lássuk pontonként, melyek is részleteiben ezek a jóslatok 2014 2015-re.

Magyarország felminősítése: A remélhetőleg kitartó pozitív befektetői hangulat és a stabilan 3% alatt maradó költségvetési hiányeredmény vezethet ahhoz a döntéshez, ami a lehető legkedvezőbb Magyarország számára, azaz felminősítik az országot. Ezzel a befektetésre ajánlott kategóriába kerülünk vissza majd.

Az MNB 2%-os alapkamata: Az eddiginél sokkal könnyedébb EKB monetáris politika hatására tér nyílik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa felé, ezzel lehetőség nyílhat az alapkamat továbbcsökkentésére Az alapkamat csökkentésére módot ad a 2014 2015-ben várható GDP növekedés, valamint az igen jól alakuló inflációs ráta is.

Magyarországot újra a túlzott deficit eljárás alá vehetik: Miután a költségvetési hiány a 2014 2015-es év során – a választások idején – alig lesz kevesebb 3%-nál, így bizony előfordulhat, hogy újra felmerüljön Magyarországgal szemben a túlzott deficit eljárás, még akkor is, ha a tervezettől kisebb mértékű eltérés is lesz tapasztalható.

Az Európai Központi Bank tovább halad a még erőteljesebb monetáris engedés irányába: Az euró övezetben a várakozásoknál jóval kisebb lesz a fellendülés, melynek eredménye a egy kiszélesedő stagnálásba torkollhat, japán mintára. Ennek okán a gazdasági előremenetel érdekében az EKB a közvetlen kötvényvásárlásokat fogja szorgalmazni, hasonlóan, mint a japán, az amerikai és az angol jegybankok esetében.


Az amerikai Fed folytatja a kötvények felvásárlását, a tapír elmaradhat: ez év tavaszán a fed meglebbentette, hogy befejeződik a kötvények felvásárlásáról szóló program, így ez a mozzanat alaposan megrázta a pénzpiacokat annyira, hogy az amerikai jelzáloghitelek hirtelen drágulni kezdtek, hanyatlani kezdtek a kötvénypiacok és a tőzsdék is. A Fed nem számított ilyen következményekre, így visszavonulót fújt, és a kötvényvásárlási program beszüntetése egyelőre halasztódik.

A kínai reformok: Kína hatalmas reformokba fog belekezdeni a 2014 2015-es jóslatok szerint, mely hosszú távon nagyon jó és gazdaságos, azonban rövid távon nem annyira kivitelezhető folyamat lesz. Sok problémával nézhetnek majd szembe a kínaiak, ha a sok teher egyszer csak rájuk omlik és nem képesek kontrollálni majd az eseményeket, szembe kell nézniük az árnyék-bankrendszerrel és az ingatlanpiacuk felbolydulásával.

1000 dollár alatti arany árfolyam: az amerikai kötvény hozamok emelkedni fognak, e miatt és a világ szerte egyre jobb kockázat vállalási kedv miatt lehet, hogy az arany árfolyama nagyot fog zuhanni, aminek a következménye az, hogy sok pénztől esnek el a befektetők. Az árfolyamesés az arany tekintetében tovább folytatódhat, akár az ezres nagyságrend alá is süllyedhet.

A Svájci Nemzeti Bank tovább erősíti a svájci frankot: A defláció 2014 2015-ben befejeződik, és ezután 2%-os növekedés következhet be a gazdaságban. Másrészről viszont, a folyamatosan emelkedő svájci részvénypiac és ingatlanár egy idő után nagyobb stabilitási problémákat vethet fel. A mégis összességében kedvezően alakuló növekedési ráta miatt a Svájci nemzeti Bank elképzelhető, hogy rááll a magasabb frankárfolyamra.

A részvényes piacok éves szintű való stagnációja: Az árfolyamok elvétve emelkednek folyamatos tempóban úgy, hogy közben ne merülne fel némi ingadozás, ezért arra kell számítanunk, hogy a részvény piacok éves szinten fognak egy helyben állni, azaz stagnálni fognak. nagy hatással vannak erre az elmúlt időszak USA-ban zajló eseményei, mint az adósságplafon, vagy akár a költségvetési vita. A jelenlegi részvénypiaci árazások már egyáltalán nem olcsók, ezért azokon a tőzsdéken, ahol eddig a legjobb volt a forgalom, ott is várható a profit realizációja, amiből eredően ,ég az is elképzelhető, hogy a jóslatok 2014 2015-ben beigazolódnak és a hozam  akár 0 százalék körül mozog majd.

A 10.-ik, a plusz egy jóslat 2014 2015-re a labdarúgással kapcsolatos, hisz ez is egy egész világot izgalomban tartó kérdés, mégpedig a jóslat úgy hangzik, hogy a 2014 2015-es vb győztese maga a házigazda Brazil válogatott lesz. Minden futballért rajongó tudja, hogy minden egyes VB-n a Braziloknak esélye van arra, hogy elhozza a kupát. Az előző VB-n a spanyolok nyertek, talán most megfordul a brazilok szerencséje és megnyerik a nagy tornát annak ellenére, hogy nincsenek a FIFA ranglistáján az első tízben. Ha minden klappol a VB-n, akkor meg tudják verni a helyezés szerint jóval erősebb csapatokat is, mint a spanyol, vagy akár a német válogatott és e mellett persze rengeteget számít majd, hogy hazai pályán játszhatnak, hiszen a brazil közönség mellettük lesz.

 

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu