Kalács receptek: Fonott, foszlós, húsvéti, kürtöskalács


kalacsok.jpgA húsvéti kalács készítéséhez először kovászt készítünk 5 dkg élesztőből 10 dkg lisztben, 5 kávéskanál cukor hozzáadásával és langyos tejjel. Ha a kovászt elkészítettük, fél órán át kelesztjük. E közben 5 tojás sárgáját habosra keverünk 6 dkg porcukorral, hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 - 2 evőkanélnyi rumot, ízlés szerint citromhéjat, majd beleöntjük a kellően megkelt kovászt. A tésztát alaposan összedolgozzuk, meleg helyre téve 1 órán keresztül kelni hagyjuk.

Következő lépésben ismét veszünk 5 db tojássárgáját, melyet 5dkg cukorral és 10 dkg vajjal habosra keverünk, 40 dkg lisztet teszünk hozzá, picit sózzuk és a már megkelt tésztával alaposan összedolgozzuk, ha szükségesnek látjuk, kevés langyos tej hozzáadagolásával. Keményre gyúrt kelttésztát kell kapnunk, ha kész, 1 órán át újrakelesztjük, ezt követően pedig liszttel meghintett deszkára borítjuk és kerek cipókat formázunk. A cipókat kerekre szabott kartonlapokra helyezzük és így rakjuk a sütőtepsibe. Minden cipót megkenünk olvasztott vajjal, ismét 1 óra kelesztés következik. Kelesztés közben két alkalommal alaposan megkenjük tojással. Sütés előtt egy éles kés segítségével a cipókat egyik felükön mélyen bevágjuk és közepes lángon addig sütjük, míg barnás piros színű nem lesz.

Kürtős kalács recept (régi erdélyi lakodalmi süti) igen közkedvelt, de nem könnyű elkészíteni. Ehhez a különleges tésztához rendelkezni kell bizonyos „célszerszámokkal”, elsősorban szabadtéri sütőhellyel, hiszen az igazi kürtőskalács parázs felett sül. Kell hozzá egy fahenger, melynek mérete10 cm átmérő és 35 cm-es hosszúság, a közepén átmenő keskeny vasból készült rúddal, amelynek egyik végén egy 10 cm hosszúságú 22 támasztónak kell lennie, a másik végén pedig egy 60 cm-es hosszúságú forgatóvasnak. A tűz két szélső részén téglából támaszokat készítünk, ezekre támasztjuk a forgatóvasat.

A kürtőskalácshoz szükséges alapanyagok a következők: 1 kg liszt,10 dkg vaj, 5 evőkanál porcukor, 8 dl tej,  1 egész tojás, plusz 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő és kevés só. A beszóráshoz készítsük elő a következő hozzávalókat: 10 dkg vágott dió, 15 dkg cukor és 15 dkg vaj a kenéshez.

Az előkészített alapanyagokból alaposan kidolgozott kelttésztát gyúrunk, a megszokott állagú tésztánál keményebbet. 1 órán át kelni hagyjuk egy ruhával lefedve. Amíg a tészta kel, előkészítjük a tűzhelyt, ehhez vajjal bekenjük a sütőfát, majd előkészítjük a cukros diót a szóráshoz. A tésztából kiveszünk egy cca15 dkg-os darabot, liszttel meghintett gyúródeszkán ujjnyi szélességű hengert formázunk belőle, majd folyamatos mozdulatokkal csigavonalat követve, hézagmentesen felcsavarjuk a fára,ha meg van, ujjainkkal lelapogatjuk. A sütőfát ráhelyezzük a parázs két oldalán felrakott téglákra, majd folyamatos forgatás mellett lassan megsütjük a kalácsot. Amikor látjuk, hogy egyenletesen pirulni kezd, megkenjük olvasztott vajjal egy kenőtoll segítségével és teaszűrő segítségével meghintjük porcukorral minden oldalát. Ez a cukor a sütés alatt gusztusosan meg fog majd pirulni, ettől kap a kalács finom karamelles bevonatot. Körülbelül 10-15 percig kell sütni, arra figyeljünk, hogy amikor a közepe nagyon pirulni kezd, a parazsat húzzuk széjjel a szélek irányába. Ha mindenhol megsült egyforma világosbarna színűre, függőlegesbe állítjuk a sütőfát és a tésztát lerázzuk a gyúródeszkára, így egy álló kürtőt nyerünk. Ha a kész kalácsot levettük a hengerről, a sütőfát hagyjuk kihűlni és ez alatt kinyújtjuk a következő tésztát. A sütés történhet úgy, hogy már előtte beszórjuk a kalácsot cukros mandulával, vagy dióval,ekkor még a hengeren sütés előtt be kell kenni a tésztát tojásfehérjével és így meghempergetni a cukrozott dióban vagy mandulában. Amíg sül a kürtőskalács, menet közben többször locsoljuk meg zsírral vagy vajjal. A sütés előtt megszórt darabokat lassabban sütjük, mert a mandula vagy dió könnyen megbarnul. Ha a sütéssel gyorsan szeretnénk haladni, akkor két emberrel kell ezt végeznie. Tálaláskor a kürtőskalácsot hosszában kettészelhetjük egy éles kés segítséget, majd cca. kétujjnyi szeletekre vághatjuk, de egészben is felszolgálhatjuk és az asztalnál a csavarok mentén tördelve darabolhatjuk. Ez a tésztaféle frissen az igazi.

Fonott foszlós kalács recept - Készítése és fonása házilag

Hozzávalók: fél kg liszt, 2 dkg élesztő (ehhez egy kevés cukor és langyos tej), 4-5 kávéskanálnyi cukor, 3-4dl tej, 1egész tojás és egy sárgája, késhegynyi só, 5dkg vaj, plusz tojás a kenéshez.

A liszthez hozzáadjuk a langyos tejben megkelesztett élesztőt, a sót, az egész tojást és az egy sárgáját, majd apránként a 4-5 kávéskanál cukorral elkevert 2,5 – 3dl langyos tejet, ettől lesz a tészta finom gyenge. Jól kidolgozzuk, egészen addig, amíg sima és hólyagos nem lesz. Következő lépésként hozzáadjuk az olvasztott vajat, ugyanis ettől lesz a kalácsunk foszlós.  Ismét simára dagasztjuk, enyhén meglisztezzük a tetejét és kellően meleg helyen kelesztjük. Nagyon fontos, hogy a fonott foszlós kalács tészta megfelelően megkeljen, mert ha nem így történik, akkor meg fog repedezni.

Ha megkelt, lisztezett deszkára helyezzük, és annyi egyforma részre osztjuk, ahány ágú fonást kívánunk majd végezni. A fonási művelet közben megcsavarjuk a szálakat és ez után a már előre kizsírozott sütőtepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben, lassú tűzön sütjük, amíg szép piros nem lesz. Egy fortély még a végére: ha a sütés vége előtt pár perccel meglocsoljuk 1dl meleg vízben elkevert vaníliáscukorral, még foszlósabb és szép fényes kalácsot kapunk.

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu