Közmunkaprogram


kozmunkaprogramA közmunkaprogram 2014 / 2015 évi alakulásáról jelenleg csak részinformációink vannak, de annyit lehet tudni, hogy a program folytatódni fog 2014 / 2015-ben is, ami alaphelyzetben nem sok jót ígér a 2014 / 2015 évi gazdasági várakozásokat, illetve a munkanélküliséget illetően. A közmunkaprogram elindítására azért volt szükség, hogy a 2008-as gazdasági válság hatására robbanásszerűen gyarapodó munkanélküliséget visszaszorítsák, illetve azoknak az embereknek, akik elvesztették jövedelmüket, és nem részesülnek már álláskeresési támogatásban, illetve a törvényben előírt rendszeres szociális segélyben részesülnek, azok számára-, hacsak részben is- bevonják a munka világába, mindaddig, amíg teljes értékű állást nem találnak. Jellemzően a közmunkaprogramban résztvevőket munkaviszony, vagy közalkalmazotti jogviszony keretein belül alkalmazzák.


A közmunkaprogrammal a kormány elsődleges célja a munkanélküliség csökkentése, másodlagosan pedig, fejlesztési, felújítási, infrastrukturális és környezetvédelmi, továbbá az elmaradott térségek felzárkóztatását célzó közfeladatok ellátásának ösztönzése. Természetesen ezeknek a közfeladatoknak az ellátásához a pénzügyi keretet a kormány biztosítja, a program részvevői számára. A résztvevők között találhatunk költségvetési szerveket, önkormányzatokat, kisebbségi önkormányzatokat, területfejlesztési tanácsok, stb.

A közmunkaprogram hasznosságáról folyamatosan zajlanak a viták. A kormány természetesen a haszna mellett teszi le a voksot, illetve, hogy mekkora segítséget jelent azoknak az embereknek, akik részt vesznek benne, és általa jövedelemhez jutnak. Az ellenzők szerint, pedig nem való egyébre, mint arra, hogy a kormány kozmetikázza vele a munkanélküliségi adatokat, egy jobb képet mutatva, mint a valóság. A közmunkaprogramban résztvevők száma egyre nő, a statisztikai adatok szerint. A 2009-2011 közötti időszakban, az induló 139.871 főről duzzadt a programba bevontak száma közel 290 ezerre. A 2012-es évi adatok bizonytalanok, ugyanos a nyilvántartások vezetésének, illetve az adatrögzítési kötelezettségének 389 önkormányzat nem tett eleget. A statisztikai adatok alapján az tapasztalható, hogy a közmunkaprogramban résztvevők közel fele alacsony iskolai végzettségű.


A közmunkaprogram 2014 2015 évi irányvonala várhatóan a 2013-as évi folytatása lesz. Annyit már tudni lehet, hogy novemberben indul a téli közmunkaprogram, amely időben elnyúlik 2014 2015. április 30-ig. A kormány, tervei szerint ebben a fázisban 200 ezer ember alkalmazását szeretné megoldani, akikből 100 ezer képzésben fog részesülni, melyhez a pénzügyi keretet egy 24 milliárdos uniós támogatás biztosítja. Azt, hogy ezek a képzések mennyiben segítik elő a benne résztvevők elhelyezkedését, illetve milyen hatással vannak a társadalmi, gazdasági leszakadás megakadályozására, arról nincsenek megbízható adatok, kimutatások. A közmunkaprogram 2014 2015-ben sem fog, várhatóan alapvető megoldást kínálni a benne résztvevőknek, és nem zárható ki, hogy a választási csatározásokban is fontos szerepe lesz, a munkanélküliséget csökkentő hatása miatt. Fontos volna újragondolni a program működését.
        

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu