Mit kell tudnia egy 4, 6, 8 hónapos babának?


4 6 8 honapos babaMit kell tudnia egy 4, 6, 8 hónapos babának? Egy csecsemő aki már 4 hónapos korban van, általában - sőt az esetek nagyobb százalékában - kétszer annyi súllyal fog rendelkezni mint születésekor, de ezután a súlygyarapodás visszaszorul és egyre lassabb lesz. Az egyre több mozgó tevékenységnek köszönhetően történik ez a változás, hiszen ebben a korban már elkezdenek játszani mozogni, így érthető miért szorul vissza a gyarapodás. Jellemző, hogy függőleges helyzetben is nagyon szilárdan tartja meg a baba a fejét. Stabilan képes már ülni is de ilyenkor még nem szabad túlzásba vinni az ültetést. Főleg a gerinc miatt nem szabad ezt a tevékenységet sokáig ráhagyni. Egyes babák ilyenkor már képesek megfordulni egész testükkel, azaz forgó mozgást végezni. Sőt egyes babák ilyen korban már ki tudják nyomni felsőtestüket, mintha fekvőtámaszoznának.


Hogy mit kell tudnia egy babának adott korban, az teljesen egyéni, minden csecsemő felvesz saját szokásokat, a fizikai képességeik genetikailag kódoltak. A normál tempóban fejlődő baba 6-7 hónapos korára már tud kúszni és egyéb hason végezendő tevékenységet is kipróbál. 8-10 hónapos korukban már nagyon jól tudnak mászni. Most fel fogunk sorolni pár dolgot, amivel motiválni tudjuk a gyereket a mozgásra. Mint már említettük ültetni nem szabad túl sokáig, helyette ki kell találnunk valami más tevékenységet annak ellenére, hogy a szülők általában nagyon megörülnek, amikor sikerül leültetni a picit. Inkább feküdjön sokat a baba, mivel a gerincének ugye nem tesz jót a rengeteg ültetés. Váltogatni kell a háton és a hason fektetést. Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy sok teret kell a babának hagyni a mozgásra, nem szabad hagyni szűkös helyen, mert nem érzi jól magát ha nem tágas a tér és a mozgásokhoz is szüksége van erre. Ha nem tudunk mellette lenni hosszabb ideig, akkor célszerű a járókában hagyni a gyereket, hogy tudjon játszani és ne legyen kitéve esetleges sérüléseknek. Viszont ha mellette vagyunk, akkor célszerű padlószőnyegre tenni, nyilván télen csak kellően fűtött helyiségben, hogy legyen elég tere a gyermeknek.

Ha arra gondoltunk, hogy holdkompot veszünk egy 8-10 hónapos babának, ezt felejtsük el, ne tegyük, mivel ez az önálló járást ugyan elősegíti, viszont egyrészt minden kisgyermeknek a csontozata fejlődésével egy időben jön meg a kedve a járáshoz, másrészt a kúszáshoz és mászáshoz már nem egyáltalán nem lesz kedve a babának. Ha ideje korán kezd el akár segédeszközzel járni, nagyon visszaveti a mászás és a járás kialakulásának természetes folyamatát. Íme néhány dolog, amivel segíthetünk fejlődni a kicsinek: Babaúszás, babamasszázs és rugós hinta. A kisbabák fejlődésével tapasztalhatóak a különböző hangok és szavak megjelenése, de az idő előrehaladtával egyre ügyesebben és határozottabban fog közlekedni is. Képes lesz az önálló önkifejezésre és birtokba akarja majd venni a dolgokat, és kíváncsian fog reagálni minden eseményre, minden tárgyra. Evésnél majd egyedül szeretne enni, ha esetleg maszatolni szeretne hagyjuk, hagy élje ki magát ezzel is fejlődik a képessége az önállóságra. Egy gyereknek megteremteni a megfelelő környezetet nagy munka, de ha szánunk rá időt és energiát nagyon meg fogja még hálálni a rengeteg gondoskodást, türelmet és szeretetet.

A 33 hetes kisbabák fejlődése nagyon egyszerű, bár alvási szokásaik kicsit össze vissza lesznek, etetés nélkül már éjszaka szerencsés esetben normál körülmények között akár 8 órát is átalhatnak. A kisbaba első úgynevezett oktatói mi leszünk, mint szülők. A szülői példa rendkívül fontos, ezzel alapozzuk meg gyermekünk jellemfejlődését és később meghatározó lesz abban, hogy milyen ember is lesz belőlük. Ezért érdemes rendkívül nagy hangsúlyt fordítani az otthoni nevelésre. Egy erőszakos családban valószínűleg lelkileg sérült lesz a gyerek, de ha kellően odafigyelünk és szeretetteljes gyerekkort adunk nekik. akkor minden rendben lesz.


A 4, 6, 8 hónapos babáknál a gyakori sírás jelentheti azt, hogy nem értjük a kisgyerek mit szeretne, „engem senki nem ért” meg jelszóval. Később, amint egyre több szót fog ismerni előjön a mi ez? Korszak, aztán egyre több dolgot lesz képes önállóan értelmezni és megoldani. A lényeg, hogy a szülői nevelés nagyon fontos aspektusa a csecsemők és kisgyermekek életének. Minél többet foglalkozunk a gyerekkel, annál nagyobb lesz később a szocializálódási és alkalmazkodási képessége, ráadásul sokkal toleránsabb lesz az emberekkel, hogy ha elég türelmet nyújtottunk neki a nevelése során. Ne feledjük el, hogy a mozgás rendkívül fontos, nem csak a gyerek hanem a felnőttek, a szülők életében is. A munkahelyen begyűjtött feszültséget rendkívül jól fel lehet oldani ezzel, így a gyerekkel is türelmesebbek és megértőbbek vagyunk. Soha ne hagyjuk, hogy a munkahelyi stressz befolyásolja a gyerekkel való viszonyunkat, hanem próbáljuk meg félretenni gondjainkat és bajainkat amikor a nevelési időszak folyamata zajlik.

Természetesen mindenkinek vannak nehéz időszakai, de meg kell próbálnunk ezeket a dolgokat félretenni nem csak a saját érdekünkben hanem a gyerek érdekében is. Mindent meg kell próbálnunk, hogy egy nyugodt kiegyensúlyozott környezetet teremtsünk a gyerekeknek, hogy később vissza tükröződjön a nevelés amit véghez vittünk. Annál is inkább, hiszen egy 4, 6, 8 hónapos baba fejlődése nem legelső sorban a szülők hozzáállásán múlik, mivel nem az határozza meg a fejlődésüket, hogy az „előírások” szeirnt mit kell tudnia egy 4, 6, 8 hónapos babának, hanem az, hogy a fejlődéséhez megadunk-e minden támogatást és segítséget.

 

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu