Nyugdíjas vállalkozó adózása, járulékai, járulékfizetése


nyugdijas_vallalkozo.jpgNyugdíjas vállalkozó adózása 2014 / 2015 évben, járulékai, járulékfizetése - A nyugdíjas ellátásban részesülő személyek is végezhetnek kereső tevékenységet a nyugdíj mellett. Nem kevés azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik a nyugdíjból nem tudják fedezni a napi megélhetésüket, ezért munkavállalásra, illetve vállalkozásra kényszerülnek. Mellettük vannak azonban olyan nyugdíjasok is, akik szeretnék tovább folytatni a munkájukat akármilyen okból, de rájuk az jellemző, hogy nem a jövedelemszerzés a lényeg önmagában. Más-más szabályok vonatkoznak azokra, akik az öregségi nyugdíj mellett, és akik korhatár előtti ellátás mellett végeznek vállalkozói tevékenységet. Nézzük meg röviden, hogy a nyugdíjas vállalkozó 2014 / 2015 adózása, járulékai, járulékfizetése, hogyan fog alakulni.

Azok a nyugdíjasok, akik saját jogon részesülnek teljes öregségi nyugdíjban, illetve akik özvegyi nyugdíjban részesülnek, de maguk is betöltötte a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, folytathatnak vállalkozói tevékenységet. Esetükben a vállalkozás, kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozásnak minősül, amelyre a következő járulékfizetési kötelezettségek vonatkoznak. A társas vállalkozás a társas vállalkozó után 6.660 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ugyanakkor a kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozónak pedig 10 % nyugdíjjárulékot. Fontos ebben az esetben, hogy a társas vállalkozás mentesül a társas vállalkozó után fizetendő szociális hozzájárulási adó megfizetése alól.

A fentiekkel szemben azok az egyéni és társas vállalkozók, akiknek az ellátását, az új nyugdíjtörvény átminősítette ellátássá, vagy szolgálati járandósággá nem vehetik igénybe azokat a kedvezményeket, amit saját jogon öregségi nyugdíjasok igénybe vehetnek. Az ő esetükben ugyanaz a járulékfizetési kötelezettség áll fenn, mint a főfoglalkozású egyéni vállalkozók esetében. Ez alól a mezőgazdasági őstermelők sem jelenthetnek kivételt. Ez alapján fizetniük kell a 27 % szociális hozzájárulási adót, melynek az alapja az adóelőleg számításnál figyelembe vett jövedelem, de minimum a minimálbér 112,5 %-a, a járulékalapot képező jövedelem után a 10 % nyugdíjjárulékot, illetve a 7 %-os egészségbiztosítási járulékot, az 1,5 %-os munkaerő-piaci járulékot. Természetesen amennyiben a vállalkozó betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor attól kezdve a tevékenysége kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozásnak minősül, és így jogosulttá válik annak kedvezményeire.
  

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu