Óraátállítás tavasz, ősz


Óraátállítás 2014 / 2015 tavasz, ősz - Az óraátállítás folyamatosan megosztja az embereket, azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e, vagy nem, illetve, hogy ártalmas-e az egészségre vagy nem. Maga a nyári, és téli időszámítás bevezetése elég messze visszavezethető a múltba. Az átállás szükségességét már Benjamin Franklin felvetette 1784-ben, de akkor még nem került bevezetésre. Többszöri próbálkozás után végül 1916-tól került alkalmazásra Amerikában, majd folyamatosan egyre több nemzet vette át. Vannak olyan országok, akik soha nem vezették be, vannak olyanok, akik bevezették egy időre, majd eltörölték, és végül vannak azok, amelyek folyamatosan élnek ezzel a lehetőséggel.

A nyári és téli időszámítás bevezetésének az elsőrendű szempontja a megtakarítás volt, mert a számítások, és a tapasztalat azt bizonyította, hogy ezzel a módszerrel komoly energia megtakarítás érhető el, ami főként napjainkban, nem elhanyagolható, mivel az energia előállítása egyre drágább. Hazánkban ez azt jelenti, a számok nyelvére fordítva, hogy az egy órás óra előállítás 120 gigawattóra megtakarítást eredményez, ami 30-40 ezer magyar család teljes évi energia fogyasztásának felel meg. Akárhogyan nézzük ezt, azt kell mondanunk, hogy ez nem elhanyagolható tény. Óra átállításkor jellemzően március utolsó vasárnapjának hajnalán 2 órakor kerül előre tekerésre az óra 3 órára. Ez azt jelenti, hogy meg fog növekedni a nappal hossza, mert egy órával később fog sötétedni, így később kell a világítást bekapcsolni.

Magyarországon először 1954 és 1957 között került bevezetésre, majd egészen 1980-ig szünetelt. Az 1980-as újbóli bevezetés célja már egyértelműen a villamosenergia-megtakarítás volt. Az ellenzők legfontosabb indoka, a lehetséges megszüntetés mellett, hogy az átállás megviseli a szervezetet, és ártalmas az egészségre. A tapasztalatok, és a kutatások igazolni látszanak ezt a feltételezést, de ennek ellenére úgy tűnik, hogy a másik oldal súlya többet nyom a latba. Várhatóan az egyre drágább energia előállítás miatt ez egy darabig még így is marad. Így előre láthatóan nem lesz semmi akadálya, hogy az óraátállítás 2014 2015 tavasz, illetve ősz kijelölt időpontjaiban megtörténjen. A nyári időszámításra való átállás 2014 2015-ben március 30-án 2 órakor lesz, míg az téli időszámításra való visszaállás október 26-án 3 órakor várható.

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu