Rokkantsági járadék


rokkantsagi jaradekKöztudott dolog, hogy a rokkantsági nyugdíj megszűnésével ma már az érintettek rokkantsági járadékban részesülnek és ez vonatkozik a 2014 / 2015-es évre is. A módosítás elsőszámú lényege a nagyarányú költségmegtakarítás volt, de ezzel együtt az is a fő szempontok közé tartozott, hogy kiszűrhetővé váljanak azok a személyek, akik esetleg jogcím nélkül vették igénybe az ellátást. Hazánkban különösen nagy számban vannak azok az emberek, akik rokkantsági ellátásban részesülnek, vagy munkaképtelennek nyilvánítják őket. A vizsgálatok során teljesen láthatóvá vált, hogy a munkára képtelennek nyilvánítottak száma nem egy valós adat,ezért vált elengedhetetlenné a felülvizsgálat biztosítva ezzel, hogy a rokkantsági járadék 2014 / 2015-ben csak azoknak lesz kiutalható, akik valóban rászorulnak, akik egészségi állapota ezt maximálisan, alátámaszthatóan indokolja.

Már ebben az évben is rengeteg változás történt a rokkantnyugdíj eltörlésé nyomán, módosult az egész ellátás rendszere, a nyugdíj helyett bevezetésre került a rokkantellátás, valamint a rehabilitációs ellátás. A rokkantsági nyugdíjjal együtt eltörlésre került a baleseti rokkantnyugdíj, a rehabilitációs járadék, a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, valamint ezzel együtt a bányászok egészségkárosodási járadéka. Azt a döntést, hogy az adott személy melyik jelenlegi ellátásra jogosult, azt minden egyes esetben a Rehabilitációs Bizottság teljes körű vizsgálatával döntik el, mint ahogy azt is, hogy bizonyos esetekben egyáltalán jár-e a járadék bármelyformája. Ha a felülvizsgálat során azt állapítják meg, hogy valamely személy abszolút munkaképes,a rendszerből azonnal kizárásra kerül.

A rokkantsági járadék 2014 2015 évben kizárólag akkor vehető igénybe, amikor az illető egészségi állapota legfeljebb hatvan százalékos, ekkor besorolható a megváltozott munkaképességű csoportba. Szintén a felülvizsgálati időszakban állapítható meg, hogy valaki az állapota szerint rehabilitálható lesz-e, amennyiben ez lehetséges, akkor a járadékok közül a rehabilitációs járadék lesz részére megítélve. Azokban az esetekben, amikor nem látható esély a rehabilitáció eredményessége, akkor ítélik megarokkantsági járadékot 2014 2015-ben is.

A rokkantsági és rehabilitációs járadék más - más kötöttségekkel és lehetőségekkel jár együtt, így a rehabilitációs járadékban részesülők együtt kell működjenek a Bizottsággal, vállalniuk kell az aktívan történő munkakeresést, a részükre felajánlott képzéseken meg kell jelenniük és a megajánlott munkakört el kell fogadniuk. Az ellátás ideje alatt is lehet munkát vállalni, de a rehabilitációs járadék ebben az esetben a kereső tevékenység idejére megszüntetésre kell kerüljön. Ez a járadékfajta akkor is megszűnik, amikor az illetőnél keresőképtelenség áll be. A rehabilitációs járadék mértéke összegszerűen a mindenkori minimálbér 30 – 50 százaléka közé esik, ez a bizottsági döntéstől függően alakul.

A rokkantsági járadék 2014 2015 esetén az ezen ellátásban részesülők csak korlátozottan vállalhatnak munkát, mert az ellátás kizárólag akkor jár, ha a személy munkabére 3 egymás utáni hónapban átlagosan nem több, mint az érvényben lévő minimálbér 150 százaléka, ez ugyanis a járadék felső határa, de legalább a minimálbér 30 százalékát el kell érnie. 2014 2015 során azok nyerhetnek jogosultságot rokkantsági járadékra, akik 5 vagy kevesebb évre vannak csak a nyugdíjkorhatártól, valamint akik esetében megállapításra került, hogy a foglalkoztathatóságuk helyreállítására mód van rehabilitációs kezelésekkel, illetve folyamatosan, tartós rehabilitációs kezelésre van szükségük.

A rokkantsági járadék 2014 2015-re való jogosultságának feltétele, hogy az illetőnek nem lehet adott időpontban keresőtevékenysége, nem részesülhet rendszeres más pénzbeli ellátásban, és nagyon lényeges a jogosultságszempontjából, hogy meg kell lennie minimum 1095 napnyi biztosított jogviszonynak.

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu