Szja bevallás


szja bevallasAz Szja bevallás 2014 / 2015 során az ideihez hasonlóan zajlik. E szerint a magánszemélyek 2014 / 2015. május 21.-ig kell beküldjük bevallásukat, mégpedig az ehhez előírt 1253-as számú formanyomtatvány használatával. A bevallás módja többféle lehet, például egyszerűsített bevallás, ehhez segítséget kérhetünk a NAV-tól, vagy kérhetjük munkáltatónkat is, hogy készítse azt el. Amennyiben a bevallást a munkáltató tölti ki, a magánszemélynek január 31.-ig írásban nyilatkoznia kell, hogy ezt a bevallási módot választja. Ettől természetesen az Szja bevallás 2014 / 2015-es határideje nem változik.


A bevallást is többféle képen lehet benyújtani, vagy nyomtatott formában postai úton közvetlenül a NAV-hoz, esetleg személyesen is, de beadható elektronikusan is az ügyfélkapu használatával, kitöltő program alkalmazásával. Aki részére a munkáltató állítja ki a bevallást, nagyon oda kell figyelnie arra, hogy minden olyan igazolást, mely adókedvezményre jogosítja fel a magánszemélyt 2014 2015, március 20.-áig át kell adni a munkáltatójának, mert kizárólag ilyenkor tudják azokat figyelembe venni. Aki ebből a határidőből kifut, annak ellenére, hogy a bevallás beadásának határideje május 21., figyelmen kívül fogják hagyni ezeket az iratokat. Ugyan ebben a határidőben kell a munkáltatót tájékoztatni a gyermekek után igényelhető családi adókedvezményről, sőt, ha a magánszemély valamely magánnyugdíjpénztárnak tagja, az ezt igazoló nyilatkozatot is március 20.-ig le kell adnia.

Az Szja bevallás 2014 2015. évben önadózóként is elkészíthető, ilyen esetben az adózó egyszerűsített bevallást készíthet, kérve ehhez a NAV közreműködését.  Adónyilatkozatot olyan esetben lehetséges tenni, amikor egyfelől az illetőnek nem keletkezett tárgyévben olyan jövedelme, vagy követelése, illetve jogosultsága, ami miatt munkáltatói adóbevallást kéne benyújtania. Amikor valaki az adónyilatkozat tételét választja, nagyon egyszerű a teendő, a NAV honlapjáról le lehet tölteni a 1253ADÓ elnevezésű formanyomtatványt, ami az útmutató használatával pár perc alatt kitölthető, és nagy előnye, hogy a nyomtatványon szereplő kérdésekből azonnal meg is lehet bizonyosodni arról, hogy az adott személy valóban jogosult-e adónyilatkozat tételére. Természetesen az Szja bevallás 2014 2015-es időpontját figyelembe véve az adónyilatkozatot is ugyan eddig az időpontig, tehát május 21.-ig szükséges beküldeni a NAV-hoz.


A következő lehetőség az egyszerűsített adóbevallás, melyhez a 1253NY jelű formanyomtatványt szükséges kitölteni és ezen lehet kérni a NAV-tól az egyszerűsített adóbevallást. Aki e megoldást választja, annak viszont nagyon figyelmesnek kell lennie, mert ezt a nyomtatványt 2014 2015. február 21.-ig legkésőbb meg kell küldeni az adóhatóságnak.

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu