Szülési szabadság


szulesi szabadsagA szülési szabadság 2014 / 2015 évre nézve legalább olyan fontos lehetőség a kismamáknak, mint az előző években volt. Sőt mondhatjuk, hogy még fontosabb, ugyanis a népesség csökkenése nem állt le, és egyre komolyabb hatásai jelentkeznek ennek, amit elsősorban a szülések számának növekedésével lehetne orvosolni. A társadalom elöregedésének folyamata a másik negatív hatása a lecsökkent gyermekszületéseknek. Egyre több a nyugdíjas, un. inaktív állampolgár, akiknek, az életszínvonalának a megtartásához szükséges javakat, azoknak az aktív tagoknak kell kitermelni, akiknek a száma egyre csökken. Egy idő után ez akár az állam működőképességének a kérdését is felvetheti. Tovább erősíti ezt a helyzetet az átlagéletkor növekedése.


Természetesen az állam, illetve a mindenkori kormányok igyekszenek különféle kedvezményekkel, támogatásokkal arra buzdítani a fiatalokat, hogy alkossanak családokat, és vállaljanak minél több gyermeket. Sajnos ennek pont az ellenkezőjét erősíti a munkahelyek bizonytalansága, a gazdasági nehézségek, a nem családbarát munkahelyek. Ismerkedjünk meg most röviden a szülési szabadság 2014 2015-re is érvényes szabályaival.

Érdekességek - Legjobb nőgyógyász, akire nyugodtan rábízhatod magad!

A szülési szabadság a szülés előtt maximum 4 héttel vehető igénybe. A szülési szabadságot egyszerre kell kivenni, amelynek hossza maximum 24 hét lehet. Fontos, hogy a szülési szabadság annak a nőnek is jár, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal neveli. Abban az esetben, ha a kismama nem tudja felhasználni a teljes szülési szabadságát, mert a gyermeket a koraszülöttek gondozására létrehozott intézményben ápolják, akkor a gyermek intézményből való elbocsátás követően is felhasználhatja a szülést követő egy éven belül bármikor. A szülési szabadság megszűnik abban az esetben, ha a gyermek halva születik, vagy ha a szülés után hal meg, akkor a halál utáni 15. napon, illetve abban az esetben, ha a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték. Azonban ezekben az esetekben sem lehet a szülési szabadság 42 napnál, azaz 6 hétnél rövidebb. A szülési szabadság kivételérők a munkaáltatónak, és a munkavállalónak kell megegyeznie. A szabadság megkezdésének a legkésőbbi időpontja a szülés napja. Várhatóan a fenti szabályok lesznek érvényesek a szülési szabadság 2014 2015 évi felhasználása esetén is.  

 

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu