Támogatások


tamogatasokIgen nagy jelentősége lesz a támogatások 2014 / 2015-re érvényes mértékének, a családok, háztartások még mindig nagymértékben rászorulnak a kiegészítésekre. Így továbbra is sokan jelentkeznek be a munkanélküliek jövedelempótló támogatásának igénylésére, de a kismamáknak is fontos például az anyasági támogatás. A támogatások között természetesen megtalálható 2014 / 2015-ben is a szociális támogatás, melyre azok a hátrányos helyzetben lévő aktív korúak jogosultak, akiknek nem garantált a havi rendszeres kereset, így megélhetésük veszélyeztetve van. Ehhez ki kell tölteni a jövőben is a megfelelő kérelmet, mely mellett szükséges, hogy az elbíráló megvizsgálja a kérelmező jövedelmi és vagyoni helyzetét is. A jövedelempótló támogatást 2014 / 2015 évben azok a személyek vehetik igénybe, akik egészségkárosodást szenvedtek el, vagy az adott időszakban támogatott álláskeresőként vannak nyilvántartva, illetve azok, akiknek az adott időpontban nincs bejelentett munkavállalói státuszuk. Azt fontos tudni, hogy egyidejűleg egy családon belül csak egy személy kaphatja meg ezt a támogatást. A fenti támogatások 2014 / 2015-ben adhatók természetben és pénzbeni módon is, a természetbeni juttatás lehet például a lakásfenntartási támogatás, ahol a támogatás lehet akár fűtőanyag is. Pénzbeli támogatás történhet a rendszeres szociális segély mellett többek között adósságkezelési segítségformájában, de szükség esetén ez lehet például temetési segély is.


Várhatóan „újdonság” lehet a támogatások 2014 / 2015 körében, hogy az évelejétől a krízishelyzetekben adandó támogatásokat,segélyeket az önkormányzatok összevontan kezelik. E szerint a fent felsoroltak közül a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás és az átmeneti és a temetési segély összevontan, önkormányzati segély címen lesz odaítélhető, mely esetben a jövedelem maximuma a jogosultság szempontjából a mindenkori nyugdíjminimum 130 %-a lehet, tehát pillanatnyilag ez azt jelenti, hogy azon családok részesülhetnek ebben a támogatásban, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a harminchétezer-ötven forintot.

A mostanában olvasható hírek alapján úgy tudni, hogy a kormány a születésekkel, gyermekvállalással kapcsolatos helyzetekre megemelné a támogatásokat 2014 / 2015-re, ezek szerint a mostani 64.000 forint egyszeri anyasági támogatás összegét 288.000 forintra is megnövelhetik. A családok támogatása még növekedhet azzal a megoldással is, hogy elképzelhetően kiterjesztésre kerül a szocpol köre, valamint a családi adókedvezmény. Ez azt jelenti, hogy a családi adókedvezmény szélesebb körűvé tételével a három és ennél több gyermekes háztartásokban két átlagkeresetű szülő bruttó 230.000 forintnyi keresete egy hónapban közel mintegy 38.000 forinttal nőhet meg.

2014 / 2015 során is természetesen az érintettek számolhatnak a legalapvetőbb támogatásokkal, mint a családi pótlék, a GYES, GYED és a TGYÁS. A családi pótlék összetétele nem változik, egyik összetevője az iskolakezdési támogatás, másik pedig a nevelési ellátás. A családok védelmében nyújtott támogatási formák is fennmaradnak, ezek között szerepel továbbra is szükséges esetben a gyermektartási díj megelőlegezése, a rendszeres, kiegészítő-, vagy rendkívüli gyermekvédelmi támogatások. Ezek között is manapság nagy szerepe lehet az iskolakezdési támogatásnak, főként azoknál a családoknál, ahol szeptemberben 2-3- vagy több gyermek kezdi meg tanulmányait. A támogatás 2014 / 2015 esetén a mindenkori minimálbér maximum harminc százaléka lehet, ez jelen pillanatban 29,400 forint. A támogatást az érintettek utalvány formájában kapják kézhez, és kizárólag az ide vonatkozó rendelkezésekben felsorolt eszközökre költhető el, mint könyvek, ruházati cikkek, tanszerek.

A továbbiakban is a családok, fiatal házasok lakáshoz jutásának támogatására igénybe vehető a lakáspénztári támogatás, a kamattámogatás, a szocpol, illetve a fél szocpol, illetve az államilag támogatott lakáshitel. Az állami kamattámogatás során az állam bizonyos formában járul hozzá a kellő lakhatási feltétel megteremtéséhez, az igénylőnek természetesen az előírt feltételeknek meg kell felelnie a jogosultsághoz. Az állami kamattámogatásos konstrukcióknál a támogatás abban a formában nyilvánul meg, hogy az átlagos piacon épp aktuális hitelkamat mérséklésére vehető igénybe az otthonteremtési kamattámogatás, valamint a fiatal házasoknak és nagycsaládosoknak nyújtott állami kamattámogatásnál az állam a hitelintézet felé átvállalja és megfizeti a kamat egy részét. Ennek mértéke mindig az adott esetben dől el, természetesen akkor realizálódhat, ha az igénylők e szükséges feltételeknek bizonyítottan meg tudnak felelni.

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu