Változik a gyes összege 2014-ben?


gyes osszegeAz embereket közeledve az év utolsó negyedévéhez egyre inkább az foglalkoztatja, hogy mi várható a következő évben, azaz 2014 / 2015-ben. Nem véletlen ez a kíváncsiság, hiszen minden változás erőteljesen érinti az emberek többségét, hiszen gyakran pár ezer forint kiesése a családi kasszából már gondot okozhat. Az állam által folyósított szociális és egyéb alapú kifizetések alapvető jövedelemforrásai a ma családjainak, ahol gyakran egy keresetből kényszerülnek megélni, de már az sem ritka, hogy nincs egyáltalán kereső a családban. A munkanélküliség az egyik legnagyobb veszély ma a családok életében. Az állami segélyek, támogatások természetesen nem képesek helyettesíteni a munkabért, hiszen az nem is feladata. Nézzük meg az egyik legismertebb segélyt, a gyest, illetve nézzük meg. hogy változik a gyes összege 2014 / 2015-ben vagy nem.

A gyes, vagy gyermekgondozási segély szerepe abban van, hogy a szülő minél tovább otthon tudjon maradni a gyermekével, és az így a lehető leggondosabb odafigyelést kapja meg, ami által mind fizikailag, mind pszichikailag érettebben tud a gyermek majd a közösségbe bekapcsolódni. A gyes feladata, hogy legalább részben helyettesítse a szülő kieső jövedelmét, ameddig otthon van. Jellemzően a szülő, a nagyszülő, az örökbefogadó szülő, a gyám, és nevelőszülő igényelheti a támogatást, amelyet a megfelelő nyomtatványok kitöltésével, illetve a beadandó egyéb íratok leadása mellett lehet igényelni. Az igénylést be lehet nyújtani a Kormányablakoknál, a Magyar Államkincstár lakcím szerint illetékes szakigazgatási szerveinél, a kifizetőhellyel rendelkező munkáltatónál, és végül az Ügyfélkapun keresztül, személyesen, vagy postán, illetve elektronikus úton. Az ügyintézés ingyenes, és jellemzően 30 nap a bírálati idő. A gyes összeg 2013-ban is még az öregségi nyugdíj legkisebb összegével egyezik meg, ami 28.500 Ft. Ikergyermekek esetén természetesen magasabb, az alábbiak szerint. Két iker esetén a 28.500 Ft 200 %-a jár, három gyermek esetén a 300 %-a, négy gyermek esetén a 400 %-a, öt gyermek esetén az 500 %-a, és végül hat gyermek esetén a 600 %-a.

Most térjünk rá arra, hogy változik a gyes összege 2014 2015-ben? Jelenleg annyi tudható, hogy a kormány előtt vannak javaslatok, előterjesztések, amelyek a gyes megemelését, illetve átalakítását célozzák. A tervek szerint a főiskolai, egyetemi hallgatók, amennyiben a hallgató jogviszony alatt vállalnak gyermeket, akkor számukra a gyes helyett elérhetővé tennék a gyedet, melynek alapja standard helyzetben a minimálbér lenne, de még így is jóval magasabb összeget kapnának, mintha csak a gyest kapnák. A cél egyértelmű a kormány részéről, hogy a gyermekvállalások száma növekedésnek induljon. A megemelt gyes már elgondolkodtathatja a fiatalokat, mert a jelenlegi 2013-as gyes alacsony összege egyértelműen elégtelen arra, hogy egy hallható jogviszonyban lévő fiatal pár gyermeket vállaljon.

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu